Monday, October 3, 2011

RESEPI

TOMYAM CAMPUR

Bahan A
Bawang besar
bawang putih
Halia

Bahan B
Cili hidup
Cili melaka (lebihkan kuantiti)

kisarkan bahan A & bahan B

Bahan tambahan
Ayam
Udang
Sotong
Lobak Merah
Putik jagung
Serai
Daun Limau Purut
Air asam jawa (lebih untuk masamkan lagi)
Cili kering yang telah dikisar (sedikit sahaja)
garam
gula

Cara memasak:
1. Tumiskan bahan kisar A sehingga wangi. Masukkan serai (yang diketuk) serta daun limau purut.
2. Masukkan bahan kisar B beserta cili kering yang dikisar kemudian tambahkan air (agak- agak untuk dijadikan kuah).Untuk rasa yang lebih sedap, tutupkan periuk.
3. Masukkan ayam dan biarkan kuah mendidih.Kemudian masukkan sotong dan udang.
4. Masukkan perahan air asam jawa dan kesemua bahan tambahan yang lain.
5. Biarkan kesemua bahan tambahan masak seketika.
6. Siap untuk dihidangkan.

Terima kasih pada ustazah Ku Nur Hidayah Ku Ahmad yang sudi berkongsi resepi dengan ummi.
Alhamdulillah suami sangat suka masakan ini.Jiran- jiran yang pernah merasa pun minta resepi dari ummi.
Sebelum ni tomyam ummi menggunakan perencah yang ummi sendiri tidak pasti apa campurannya.
Setelah dapat resepi ini..... hmmmm terasa mudah untuk menyajikan tomyam pada keluarga.



ALHAMDULILLAH

1 comment:

  1. Salam Aishah

    Tentu sedap kan tomyam tu

    Tengok menu pun dah sedap tapi kalau rasa tentu lagi sedap kan.

    ReplyDelete

CERITA LAIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...